lauantai 11. helmikuuta 2012

Tamarkka - luokan oma rahayksikkö


Joitakin vuosia sitten minulla oli 5-6. yhdysluokka, jossa oli useita huonosti keskittyviä ja käyttäytyviä oppilaita. Koin monesti, että huomioni kääntyy heihin ja liian usein hyvin käyttäytyvät ja tunnollisesti työskentelevät oppilaat jäävät ilman ansaitsemaansa positiivista huomiota. Tähän tarpeeseen sain eräältä opettajalta hyvän idean luokan omasta rahayksiköstä, joka ristittiin tamarkaksi (Taivalkosken markka).

Tamarkka on rahaa, jota oppilaat voivat ansaita erilaisilla ennalta sovituilla tavoilla. Tamarkoilla he voivat ostaa sovittuja asioita luokan seinällä olevan hinnaston mukaan. Ansaintatapoja ovat esim. hyvät koenumerot (10-alkuisesta 4 tam, 9-alkuisesta 3 tam, numeron paremmasta kuin oma lukuaineiden ka. 2 tam), jutut verkkolehteen, kirjoitelma yli 20 sanaa pidempi kuin minimi, Kertokoe-kertotauluohjelma jne. Joskus tamarkkoja voi olla palkintoina esim. pingisturnauksessa tai yllättäen, kun joku kunnostautuu jossakin asiassa.

Tamarkoilla voi omassa luokassa tehdä ostoksia hinnaston mukaan. Esim. opettajan tuolin vuokraaminen tunniksi maksaa 4 tam ja koko päiväksi 8 tam. Suosittua on ostaa parin kanssa vapaatunti, jolloin saa muiden opiskellessa olla luokan tietokoneella. Tämä on mahdollista, kun pari maksaa yhteensä 12 tamarkkaa. Muita ostettavia asioita ovat esim. kynä tunniksi tai omaksi, kirjoitelma tekstaamalla, läksyunohdus anteeksi, istumapaikan vaihto tunniksi, päiväksi tai koko kuukaudeksi.

Käytössämme on open kuvalla  varustettu seteli (vrt. valtion päämies), johon merkitään käyttöön otettaessa omistajan nimi. Setelissä on viivat summalle ja open allekirjoitukselle. Kun oppilas ansaitsee rahaa, ope lisää summan entiseen setelin saldoon ja vahvistaa allekirjoituksella. Maksettaessa ope vähentää ja allekirjoitaa.

Tamarkasta on tullut osa luokan elämää ja merkittävä toiminnan motivoija. Systeemi mahdollistaa joustavan palkitsemisen erilaisissa arkisissa tilanteissa. Osa oppilaista on omaksunut säästämislinjan toisten kuluttaessa ansaitsemansa tamarkat saman tien. Lukuvuoden lopussa olen käynyt kaupasta kasan lakupötköjä ja suklaapatukoita ja olemme järjestäneet luokassa tamarkkahuutokaupan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti