tiistai 28. helmikuuta 2012

Minecraft Edu - kylänrakentaminen käyntiin

Valmistelin oppilaita varten alkeellisen "asemakaavan", johon rajasin tontit aidoilla. Pelihahmojen "syntumispiste" on kuvan vasemmassa alakulmassa. Alkupisteen lähellä on infotaulu, jossa toivotetaan tervetulleeksi kylään ja kehotetaan varaamaan itselleen tontti sekä merkitsemään sen kyltillä, joita löytyy viereisestä arkusta.

Tietokoneiden vähäisen määrän vuoksi oppilaat joutuvat vuorottelemaan pelaamisessa. Satsasin aloitukseen järjestämällä sekä viides- että kuudesluokkalaisille omat tunnit kylään ja sen ympäristöön tutustumiseen. Pian alkoikin asumuksia syntyä. Jatkossa on tarkoitus käyttää tunti silloin tällöin kylän rakentamiseen. Lisäksi oppilaat voivat ostaa tamarkoilla oppitunneilta aikaa pelaamiseen. 

Mielenkiintoinen haaste on saada lapset toimimaan toivotulla tavalla peliympäristössä. Hehän ovat tottuneet toimimaan peliypäristöissä tavalla, jossa toimintaa rajoittaa peliohjelman asettamat rajoitukset. Minecraft on ympäristö, jossa monenlainen kaoottinen toiminta on mahdollista. Onneksi palautettakin tulee: pari poikaa sai huomata hahmonsa kuolevan, kun erehtyivät lyömään vastaan kävelevää sutta!

Turhaa ei ole tarkoitus toimintaa rajoittaa, mutta jonkinlainen järjestäytynyt yhdyskunta on tavoitteena. Huomenaamuna pidämme ensimmäisen "kylätoimikunnan" kokouksen luokassa. Asialistalla on ainakin kylän nimestä päättäminen ja ehkä jonkin rakennusprojektin suunnittelukilpailun aloittaminen. Myöhemmin lisää... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti