tiistai 5. kesäkuuta 2012

Luentoaudioita Lumialla

Opettajan ansaitun kesäloman koittaessa oli aika siirtyä toisenlaisen opetustyön pariin. Kuukauden luparulianssin jälkeen kädessäni oli vihdoin ajo-opetuslupa, joka oikeuttaa antamaan ajokorttiopetusta vanhimmalle pojalleni. Tässä artikkelissa kerron, kuinka teoriaopetuksen luentoaudiot syntyivät Nokian Lumia 800 -älypuhelimella.

Olen hankkinut oppimateriaaliksi opetukseen Tmi Karvatassun julkaiseman "Opettaisinko opetusluvalla 2011"-kirjan, joka opastaa perusteellisesti opetusluvan hankinnassa ja sisältää myös aineistot tehtävineen teoriaoppitunneille. "Autokoulun" pitäminen oman perheen jäsenelle on jännittävä tilanne - opettajallekin, mistä monilla varmaan on kokemusta. Päätinkin luennoinnin sijaan lukea oppikirjan tekstit audiotiedostoiksi ja tarjota ne oppilaalleni kännykän korvanapeilla kuunneltaviksi.

Muuan viikko sitten hankkimani Nokian Lumia 800 -älypuhelin joutui siis testiin. Päätin otta selvää, onko Lumiasta tällaiseen todelliseen hyötykäyttöön. Käyttöliittymältään loistava puhelinhan se kyllä on (iPhone jää taakse), mutta julkisuudessa sitä on kovin sanoin kritisoitu hyödyllisten ohjelmien puutteesta. Omenamaailman kautta olen oppinut, että vasta appsit tekevät laitteesta toimivan työkalun.

Siispä avasin Lumiaani Marketplacen (sovelluskauppa) ja kirjoitin sen hakutoiminnon kenttään "audio recorder". Haku toi esille pitkän listan (useita näytöllisiä) ohjelmia, joihin hakusanani hakujärjestelmän mielestä sopii. Määrässä siis löytyy, mutta miten löytää tarkoitukseeni parhaiten soveltuva appsi? Microsoftin Marketplace sisältää paljon sellaista softaa, jolla ei ole hyötykäytön kanssa mitään tekemistä. Vai mitä mieltä olette piirto-ohjelmasta, jolla tuherrustaan ei voi millään tavoin saada talteen? Onneksi nämä onnettomimmat tapaukset ovat ilmaisia ja helppo poistaa puhelimesta heti kokeilun jälkeen.

Marketplacessa maksullisten ohjelmien kokeileminen on toteutettu näppärästi. Kun Applen App Storessa kokeiluun on yleensä ilmainen kevytversio (Light), niin Marketplace antaa kokeilla ilmaiseksi varsinaista ohjelmaa rajatuin ominaisuuksin tai rajatun ajan. Ohjelman voi sitten halutessaan ostaa suoraa ohjelmasta käsin eikä ilmaisversio jää turhana täyttämään laitteen tallennustilaa. Tällä tavoin on moni hyödyllinen ohjelma (esim. BoxFiles Dropbox, handyscan, Web Tiles) päätynyt käyttööni.

Palatakseni asiaan, käyttökelpoinen audiotallennin löytyi muutaman ohjelman kokeilun jälkeen. Pari testaamaani tallensi kyllä ääntä kelvollisesti, mutta vain laitteeseen. Käyttötarkoituksessani olennaista on äänitiedostojen siirtäminen muilla laitteilla kuunneltaviksi.

Audio Recorder (julkaisija: John Li) tallentaa äänen erittäin yksinkertaisen, jopa karun, käyttöliittymän kautta. Tallennettua .wav-tiedostonimeä täpätessä tuotos alkaa kuulua ja näytön alareunaan ilmestyy lisätoiminnoista kertovat kolme pistettä. Valikosta löytyy lista toimintoja, joista minulle hyödyllisin on "uppload". Tuon toiminnon kautta pääsee määrittelemään leikkeen lähettämisen joko Dropbox- tai Skydrive-pilvipalveluun. Valitsin Dropboxin, koska tiedän poikani käyttävän sitä. Audio Recorder tekee Dropboxin pääkansioon Apps-nimisen kansion ja sen sisälle kansion AudioRecorder, jonne tiedostot tallentuvat, jos et päätä toisin. Ohjelma nimittäin antaa mahdollisuuden määritellä itse muun tallennuskansion Dropboxissa.

Näillä eväillä äänitin kahdeksan ensimmäisen oppitunnin tekstit ja jaoin Dropbox-kansion sähköpostitse poikani käyttöön. Ensimmäinen oppitunti tehtävineen ja niiden läpikäymisineen on takana ja homma tuntuu toimivan. Tekemiäni äänitiedostoja ei ole tekijänoikeussyistä tarkoitus jakaa eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti