Olisiko ollut joskus vuoden 1996 kevättalvella, kun pääsin vastavalmistuneena luokanopettajana ottamaan kantaa tieto- ja viestintätkeniikan optuskäytön kannalta keskeiseen kysymykseen. Olimme muuttanee Taivalkoskelle suoraa opiskelupaikkakunnaltamme Kajaanista. Taivalkosken kouluille oli hankittu ensimmäiset PC-tietokoneet ja kunnassa mietittiin, pitäisikö laitteita hankkia lisää. Sivistystoimen taloudesta ja myös tietotekniikan hankinnoista vastaava toimistosihteeri kysyi koulujen TVT-työryhmän palaverissa:
- Kuinka monta tietokonetta luokkaa kohti on riittävästi?
- Yhtä monta kuin on oppilasta, vastasin epäröimättä. Tuo vastaus aiheutti läsnäolijoissa vaivautunutta hymyilyä.
Tällä viikolla, noin seitsemäntoista vuotta myöhemmin, tuosta visiosta on tullut totta. Maanantaina otin viidentoista oppilaani kanssa käyttöön iPad-tabletit yksi yhteen periaatteella, eli jokaisella oppilaalla on oma henkilökohtainen tietokonelaite käytössään. Koen tämän edistysaskeleen räjähdysmäisen suurena, siis todella merkittävänä. Ensimmäistä kertaa voin suunnitella opetukseni ja oppilaitteni oppimisen niin, että tietokoneen mahdollisuudet ovat täysimääräisesti käytettävissä. Ei tarvita kahta suunnitelmaa; tietokoneen käyttäjille ja niille, jotka odottavat sen käyttämistä.
Vielä suuremmaksi tämän askeleen tekee se, että oppilaitteni käytössä oleva laite on käytettävyydeltään (käytön helppous ja ohjelmien yhteiskäytön sujuvuus) sellaista tasoa, josta viime vuosituhannen loppuvuosina emme osanneet edes unelmoida. Laitteessa on hyväntasoionen digitaalikamera ja videokamera. Laitteen kuvan saa muutamalla täppäyksellä näkymään luokan seinältä kaikille luokassa oleville. Laite keskustelee langattomasti maailmanlaajuisen tietoverkon kanssa. Laitteen akku kestää helposti koko koulupäivän aktiivisen käytön. Nyt ei opetuksen kehittämistä estä tekniikan puute. Kaikki on vain opettajan mielikuvituksesta kiinni. Huikeaa!
Taivalkosken mobiilioppimishankkeen kuulumisia voi lukea hankeblogista.